Preston Trail Community Church

Preston Trail Community Church is a thriving, multi-pastor, young family church in Frisco, Texas, and was meeting in a retrofitted warehouse space.

Preston Trail Community Church is a thriving, multi-pastor, young family church in Frisco, Texas, and was meeting in a retrofitted warehouse space. The design team at HH Architects was able to work with the church, exploring various master plans, while working with the city to allow for a seamless integration of the church's property with the natural setting along the creek walkways nearby. 

The Master Plan allows for additional growth for a 3,000 seat venue, with the Phase One worship becoming a multi-purpose dining and conference center.  Phase One includes a 1,500 raked-seat design which is also used for dining in the lower area.  In addition, a two-story education space with two dedicated children's worship spaces is provided.  Lastly, this phase includes a 9,000 square foot youth addition, including a youth hangout space, offices, and worship for 300.

New Campus Construction (Preston Trail Community Church)

Frisco, Texas
Project Size: 801-2000 seats
Completion Date: January 15, 2015
www.prestontrail.org

Preston Trail's community grew up within the "warehouse" feel, and even requested a similar culture in their new facility with a light, bright interior space and engaging exterior.  Their desire was to not necessarily look like a church, but to communicate a sense of community and excitement.  The orientation of the building and covered drop off with aluminum fins was designed to be at a slight angle to provide a sense of anticipation when arriving. The exterior materials are warm and inviting to the touch, while the large cantilevered shade structure creates drama. 

Particular attention was given by the design team to the alignment of the interior lobby "main street" with an existing grove of trees at the rear, allowing for a connection between outdoor and indoor space.

The community space within the lobby is designed to be hospitable for young families throughout the week with a café and play area.  Bold colors and materials were used at the entrances to the children's area to attract the eye and provide anticipation and grandeur to the entrances.  HH Architects also worked with the church to select, order and install all the soft furnishings to allow for a cohesive and consistent design throughout the areas.

The main worship area is designed for flexibility, and eventually will become their dining space in the future.  The venue's interior pallet and design was developed to work in conjunction with the ability to provide live broadcast, and a highly flexible stage layout with a multiple accessible underfloor raceways were provided.

As with all of HH Architects projects, sustainability was at the forefront.  Most materials used had at minimum 50 percent recycled content, or were selected for their ability to reduce waste (i.e. stained concrete floors).  The glazing, insulation and roofing all exceeded the code minimum requirements allowing for less energy usage during the year.  And finally, the majority of all lighting within the space are LED fixtures, allowing for reduced wattage use, and increased lifetimes.

Best of all, though, is that immediately upon moving, the church's attendance dramatically increased from visitors who were mostly from un-churched families wanting a place that was not traditional, but a space full of excitement and exhilaration for God's kingdom.

Hide comments

Comments

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <blockquote> <br> <p>

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Publish